Biografie

Chantal van Gastel is in 1980 geboren in Breda en schrijft al bijna haar hele leven. ‘Ik kon goed verhaaltjes onthouden die in de klas verteld werden. Thuis schreef ik die uit. Ik bedacht ook zelf van alles. Ik begon met gedichtjes, want dat zag ik mijn vader altijd doen. Ik maakte tekeningen en schreef daar verhaaltjes bij. Ik schreef korte verhalen en maakte met plaatjes uit tijdschriften mijn eigen magazines. Als het einde van mijn favoriete televisieserie me niet beviel die week, dan schreef ik een ander einde, waar ik me wel in kon vinden.’

Toch koos ze na het behalen van haar vwo-diploma in 1998 voor een studie rechten aan de Universiteit van Tilburg, want ze kende niemand die zijn brood verdiende met schrijven. Ze behaalde haar propedeuse, maar het schrijven bleef haar passie en al snel bleek dat haar ambitie niet lag in het nastreven van een juridische carrière. Na het tweede studiejaar brak ze haar studie af. ‘Dat was moeilijk, want ik ben erg perfectionistisch en was gewend om hard te werken voor mijn schoolprestaties, die altijd bovengemiddeld goed waren geweest. Ik kon maar moeilijk accepteren dat ik me niet langer kon motiveren voor mijn studie. Het voelde als falen.’

Ze ging werken in een boekhandel om zo alvast het gevoel te hebben ‘in het vak’ te zitten. Door middel van zelfstudie ontwikkelde ze haar schrijfstijl. Ze volgde een cursus creatief schrijven en verdiepte zich in alles wat bij het schrijven en het uitgeven van een boek kwam kijken. Het wierp vruchten af: ze won een schrijfwedstrijd van het weekblad Yes en publiceerde daarna enkele korte verhalen in dit tijdschrift. Het moedigde haar aan om een begin te maken met het schrijven van een roman. Ze gaf het werk in de boekhandel op en ging aan het werk bij een notaris- en later bij een accountantskantoor om stabielere werktijden en meer tijd voor het schrijven te creëren. In 2005 voltooide ze haar eerste roman. Toch duurde het nog twee jaar voordat ze de moed opvatte een uitgever aan te schrijven.

‘Ik wist dat ik iets bijzonders moest doen om op te vallen, dus ik maakte een collage van plaatjes uit tijdschriften. Een meisje dat in een groot stuk slagroomtaart hapt, een chocoladebruine labrador, een vrouw in een pashokje dat haar spijkerbroek niet dicht krijgt, sportschoenen en pumps. Dit werd de achterkant van mijn begeleidende brief, waarin ik mijn hoofdpersonage Isa zelf aan het woord liet.’
Een droomscenario volgde, want Chantal wekte de interesse van twee van de drie uitgevers die zij benaderde. In 2008 verscheen haar debuutroman Zwaar verliefd! bij The House of Books. Een jaar later werd deze succesvolle chicklit van Nederlandse bodem opgevolgd door Zwaar beproefd! Daarna verschenen de losstaande boeken Geknipt voor jou (2010) en Zoek het maar uit (2011). In 2013 maakte ze haar Zwaar!-serie compleet met het derde deel: Zwaar verguld! Door de jaren heen schreef Chantal ook verschillende korte verhalen die zijn gebundeld in 21 Zomers en andere verhalen. Eind 2014 verscheen haar nieuwste losstaande roman Ik wist het. In 2015 bracht ze de verhalenbundel Winter in New York uit, waarin zes korte winterverhalen zijn samengebracht. Tevens schreef ze een kort verhaal voor de erotische verhalenbundel Extase.

In korte tijd wist Chantal een grote schare fans te vergaren, die reikhalzend uitkijkt naar haar volgende boeken. Dit leverde haar heel wat eervolle vermeldingen en prijzen op:
In 2009 werd Chantal in de ‘beste chicklit aller tijden verkiezing’ door de bezoekers van Chicklit.nl verkozen tot favoriete Nederlandse auteur.
Geknipt voor jou werd in de jaarlijkse verkiezing van chicklit.nl verkozen tot ‘boek van het jaar 2010’ en Zoek het maar uit werd uitgeroepen tot ‘boek van het jaar 2011’.
In 2012 werd Chantal genomineerd voor de VIVA400, de jaarlijkse lijst met 400 inspirerende powervrouwen, en ging zij met de award in de categorie ‘Creative’ naar huis.
Met Zwaar verguld! wist Chantal voor de derde keer de titel ‘boek van het jaar’ in de wacht te slepen voor het jaar 2013.
In 2015 ontving Chantal voor Ik wist het een Hebban Award voor beste Nederlandse roman in de categorie feelgood. Tevens werd haar verhalenbundel Winter in New York uitgeroepen tot ‘boek van het jaar’ op chicklit.nl.

Chantal leest zelf ook erg graag. Als kind was ze verslingerd aan de boeken van Roald Dahl. Inmiddels behoren o.a. Sophie Kinsella, Emily Giffin, Cecelia Ahern en Ann Brashares tot haar favoriete auteurs.

Haar boeken worden door lezers omschreven als warm, herkenbaar, humoristisch en romantisch. Zelf zegt ze het als volgt: ‘Ik wil mijn lezers vooral meeslepen. Voor mij is het belangrijk dat ik echte mensen maak van mijn personages. Zo kan ik ervoor zorgen dat de lezer het verhaal echt beleeft en bijna vergeet dat hij een boek aan het lezen is. Ik heb laatst een mooie manier gevonden om het te verwoorden: eerst kruipt de lezer helemaal in het boek, en na afloop is het boek in de lezer gekropen. Mensen sluiten mijn personages echt in hun hart. Ik beschrijf een wereld die net iets mooier is, net een beetje beter klopt. Dat is een plek waar veel lezers graag zo lang mogelijk verblijven.’