F.A.Q.


Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?

Jazeker. Ik kon goed verhaaltjes onthouden die in de klas verteld werden. Thuis schreef ik die uit. Ik bedacht ook zelf van alles. Ik begon met gedichtjes, want dat zag ik mijn vader altijd doen. Ik maakte tekeningen en schreef daar verhaaltjes bij. Ik schreef korte verhalen en maakte met plaatjes uit tijdschriften mijn eigen magazines. Als het einde van mijn favoriete televisieserie me niet beviel die week, dan schreef ik een ander einde, waar ik me wel in kon vinden.
Ik was altijd al bezig met het bedenken van verhalen, maar ik geloofde niet dat het me ooit zou lukken om auteur van beroep te worden. Het leek een onbereikbare droom.

Hoe heb je dan een uitgever gevonden?
Het is mij gelukt op de manier waarvan altijd gezegd wordt dat je er niet op hoeft te rekenen, namelijk door het zomaar, ongevraagd op te sturen. Ik raad iedereen die dat ook van plan is wel aan zich goed voor te bereiden vóór het nemen van die stap. Het is heel belangrijk om te wachten tot je boek er rijp voor is. Ikzelf heb mijn manuscript twee jaar laten rusten voor ik ermee verder ging. Die tijd kun je heel goed gebruiken om je uitgebreid te oriënteren in de uitgeverswereld. Schrijf alleen die uitgevers aan, die echt bij jou en je werk passen en zorg dat je opvalt tussen die enorme stapel manuscripten die op de redactie binnenkomt.

Is het moeilijk om het schrijven te combineren met een kantoorbaan?
Ja. Het is ontzettend moeilijk, want schrijven kent geen vaste werktijden. Ik ben er altijd mee bezig en eenmaal aan het werk is het lastig om de rem erop te moeten zetten omdat je morgen weer fris en fruitig op kantoor moet zijn. Maar als het echt je passie is, vind je vanzelf een manier. Ik heb dus jarenlang in de avond- en nachtelijke uren doorgewerkt, mijn weekenden opgeofferd en mijn sociale leven beperkingen opgelegd in dienst van mijn boeken.

Inmiddels ben ik fulltime auteur en dat is natuurlijk het mooiste wat er is!

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik kan overal geïnspireerd door raken. Ik observeer veel, mensen op het station, in een restaurant, op een terras: het kan allemaal materiaal opleveren. Soms vertelt een vriendin me over iets wat ze heeft meegemaakt en begin ik me levendig voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als ze net iets anders gereageerd had. Dat levert de interessante uitgangspunten op. Niet zozeer wat er gebeurd is, maar wat had kunnen gebeuren. Vaak zijn dat de momenten dat ik opeens mooie ideeën krijg.
Het gebeurt dus weleens dat elementen uit mijn boek ontsproten zijn aan mijn echte leven, of dat van de mensen om mij heen. Maar ik zal er altijd mijn eigen draai aan geven.

Wat voor advies heb je voor mensen die ook schrijfambities hebben?
Blijf bij jezelf. Het is jouw droom, jouw passie. Als je voelt waar dat vandaan komt en wat je ermee wilt, kun je ook anderen enthousiast maken. Durf buiten de gebaande paden te denken, durf te dromen en onderneem daarna actie om je werk bij de personen terecht te laten komen die jou inspireren of die je passie delen. En laat je niet ontmoedigen bij de eerste tegenslag. Het kost doorzettingsvermogen een boek af te maken, maar zolang je er plezier in hebt en dat gevoel diep van binnen dat je er helemaal voor wilt gaan, ga er dan op af en maak het waar! Het kan, want het is mij ook gelukt!

Hoe ervaar je het schrijverschap?
Dat vind ik nog steeds geweldig. Het is wat ik altijd heb willen doen, dus ik geniet heel erg van alles wat er bij het proces komt kijken. Het is dan ook moeilijk om te kiezen wat nu het absolute hoogtepunt is. Het moment waarop je je nieuwe boek in handen krijgt, is er absoluut een.
Het resultaat van een heel jaar werk ligt dan ineens tastbaar in je handen. Opeens is het echt.
Het schrijven op zichzelf is ook steeds weer iets moois. Het geeft ontzettend veel energie om alle losse schakeltjes in mijn hoofd in elkaar te passen. Als dat lukt en als ik dan pagina’s vol tekst onder mijn handen zie ontstaan en helemaal kan opgaan in mijn personages, dan is dat fantastisch.
Daarnaast zijn de ontmoetingen met fans ook heel erg bijzonder. Absoluut een hoogtepunt om hen in levenden lijve te ontmoeten en te horen hoe ze geraakt zijn door mijn boeken.
Het blijft ook hard werk: het nakijken van correcties en het controleren van drukproeven is altijd een zware klus. En hoe goed je ook op schema ligt, op het einde is er altijd tijdsdruk en een krappe planning. Maar het eindresultaat is het altijd waard.

Wat lees je zelf graag?
Mijn favoriete auteurs zijn Sophie Kinsella, Emily Giffin, Ann Brashares en Cecelia Ahern. Zodra er iets van hun verschijnt móet ik het hebben. Sinds ik zelf schrijf, ben ik nog kritischer geworden als lezer, zeker als ik boeken lees in mijn eigen genre. Maar deze dames stellen nooit teleur.
Verder heb ik heel veel gehad aan het boek van Randy Pausch Nu ik dood zal gaan. Het is een absolute aanrader voor iedereen, omdat het op een toegankelijke manier inzichten schept waarvan je denkt: waarom kwam ik daar zelf niet op? Hetzelfde had ik bij De gesprekken met God van Neale Donald Walsch. Beide boeken hebben me er toe aangezet in mijn eigen dromen te geloven en nog belangrijker: actie te ondernemen om ze waar te maken.

Wat zijn de ingrediënten voor goede chicklit?
Romantiek, humor en herkenbaarheid. Maar het belangrijkste is, net als bij elk ander genre, dat de lezer wordt gegrepen en helemaal opgaat in het boek. Het is een grote misvatting dat chicklit oppervlakkig en eendimensionaal mag zijn. Het is een feelgoodgenre, maar het moet ook niveau hebben. Bij een goede chicklit zit je soms hardop te lachen en op andere momenten lees je met een brok in de keel. De personages moeten sterk genoeg zijn om dit gevoel bij de lezer op te wekken. Die vereenzelviging is belangrijk.

Komt er nog een vervolg op de Zwaar! boeken?
Het derde deel “Zwaar verguld!” is in april 2013 verschenen. Dit is voorlopig het laatste deel over Isa, Ruben en hun vrienden. Ik heb altijd de wens gehad om er een trilogie van te maken, dus met dit nieuwe boek is de reeks compleet. Daarna ga ik me richten op de vele ideeën die ik heb voor losstaande romans. Die vind ik ook heerlijk om te schrijven, omdat ik daarmee weer zoveel andere, nieuwe dingen kan doen. Zelfs nu ik fulltime schrijf kom ik nog tijd tekort!