Biografie

Het begin

Chantal van Gastel is in 1980 geboren in Breda en schrijft al bijna haar hele leven. Vanaf het moment dat ze leerde schrijven, begon ze kleine verhaaltjes te verzinnen. Ze maakte boekjes met tekeningen en verhalen en later begon ze ook gedichten te schrijven. Chantal en haar zus Priscilla vonden het ook leuk om met knipsels uit bladen, tekeningen en eigen teksten hun eigen tijdschrift te maken. Ze bedachten verschillende rubrieken en verzonnen hun eigen verhalen bij foto’s die ze uit bladen knipten.

Na het behalen van haar vwo-diploma in 1998 begon ze aan een studie rechten aan de Universiteit van Tilburg. Hoewel het schrijven van fictie toen al haar droom was, kwam het niet in haar op een studie te kiezen in de richting van schrijven. Het leek een onbereikbaar doel, en niet iets waar je je brood mee kon verdienen. Geïnspireerd door de tv-serie Ally McBeal, viel haar keuze op rechten studeren. Ze behaalde haar propedeuse, maar brak de studie na het tweede jaar af. De passie voor schrijven bleef aan haar trekken en gaandeweg was ze tot de ontdekking gekomen dat een carrière als jurist totaal niet bij haar paste. Een onzekere periode volgde. Dat ze met haar studie gestopt was, deprimeerde haar. Tot dat moment had ze altijd keihard gewerkt voor haar schoolprestaties, dus het voelde als falen dat ze zich niet langer kon motiveren voor haar studie. Haar zelfvertrouwen wankelde.
Ze overwoog een studie journalistiek of Nederlands, maar uit angst deze ook niet te kunnen volbrengen, stelde ze die beslissing uit en ging ze werken in een boekhandel.

Zelfstudie

Ze besloot het schrijven serieuzer te nemen. Door middel van zelfstudie ontwikkelde ze haar schrijfstijl. Ze las alles wat ze kon vinden over de kunst van het schrijven. Vooral het boek Het geheim van de schrijver van Renate Dorrestein wist haar te inspireren en leerde haar veel over de techniek van het schrijven. Ook volgde ze een cursus creatief schrijven.
Het wierp vruchten af. Chantal begon mee te doen aan schrijfwedstrijden en bij de derde wedstrijd waar ze aan meedeed, behaalde ze succes. Ze won een schrijfwedstrijd van het weekblad Yes en publiceerde daarna enkele korte verhalen in dit tijdschrift. Het moedigde haar aan om een begin te maken met het schrijven van een roman. Ze gaf het werk in de boekhandel op en ging aan het werk bij een notariskantoor. In de avonden en weekenden schreef ze zoveel ze maar kon. In 2005 voltooide ze haar eerste roman. Toch duurde het nog twee jaar voordat ze de moed opvatte een uitgever aan te schrijven. Die tijd gebruikte ze nuttig, door zich te verdiepen in alles wat bij het uitgeven kwam kijken. Uiteindelijk besloot ze het erop te wagen en stuurde ze haar manuscript naar een drietal uitgevers.

Afwijzing

In eerste instantie werd haar manuscript afgewezen. Na een kort gevoel van teleurstelling herpakte Chantal zich. Ze had zoveel vertrouwen in haar manuscript dat ze besloot alleen de begeleidende brief die ze gemaakt had aan te passen. Om op een positieve manier op te vallen, voegde ze een moodboard toe die de sfeer van het verhaal weergaf. Het waren voornamelijk knipsels uit tijdschriften, zoals een meisje dat in een groot stuk slagroomtaart hapt, een chocoladebruine labrador, een vrouw in een pashokje dat haar spijkerbroek niet dicht krijgt, sportschoenen en pumps. Op die manier maakte ze haar verhaal visueel. Dit moodboard werd de achterkant van haar begeleidende brief, waarin ze niet zichzelf voorstelde, maar haar hoofdpersonage Isa zelf aan het woord liet. Aan het manuscript veranderde ze geen woord, ze stuurde zelfs precies dezelfde exemplaren op, die door de uitgevers aan haar geretourneerd waren.

Een droomscenario volgde, want Chantal wekte de interesse van twee van de drie uitgevers die haar eerder afgewezen hadden. In 2008 verscheen haar debuutroman Zwaar verliefd! bij The House of Books. In de daarop volgende jaren schreef ze bestseller na bestseller.

2008 | Zwaar verliefd!
2009 | Zwaar beproefd!
2010 | Geknipt voor jou
2011 | Zoek het maar uit
2013 | Zwaar verguld!
2014 | 21 Zomers en andere verhalen en Ik wist het
2015 | Winter in New York en andere verhalen
2016 | Zonder jou
2018 | Bestemd voor mij en boekverfilming Zwaar verliefd!
2021 | Nieuwe roman en boekverfilming Zwaar beproefd!

Haar eerste boek schreef Chantal naast haar fulltime baan. Daarna bouwde ze haar baan in loondienst af, eerst naar vier dagen en later naar drie dagen per week. Het schrijven vroeg steeds meer tijd en aandacht en in 2012 had ze er genoeg vertrouwen in om haar baan op een accountantskantoor op te zeggen en zich fulltime te richten op schrijven. Een spannende stap, maar spijt heeft ze daarvan nooit gehad. Het werd steeds moeilijker om het allebei goed te kunnen doen en het werd tijd om vol voor het schrijven te gaan. Sindsdien heeft ze het alleen maar drukker en drukker gekregen. Vervelen doet ze zich nooit, en ze ziet het schrijven ook niet als een eenzaam bestaan. Soms moet ze zelfs behoorlijk veel moeite doen om alle afleiding buiten de deur te houden. En in plaats van met collega’s te overleggen, stuurt ze nu bevriende auteurs een berichtje als ze ergens mee zit. Daarnaast werkt ze samen met haar zus aan het creatieve platform IJVR dat ze samen opgericht hebben om mensen met creatieve ambities te motiveren, inspireren en verbinden. Ook schrijven de zussen samen.

Auteursduo

In 2016 zette Chantal een nieuwe stap in haar schrijfcarrière door een auteursduo te vormen met haar zus Priscilla. Resultaat is de duistere psychologische roman Zonder jou, uitgegeven door HarperCollins Holland. Qua sfeer is het verhaal anders dan het voorgaande werk van Chantal, maar met als gemene deler wél het thema liefde.
Het schrijven als duo heeft Chantal als bijzonder leuk ervaren. Al had ze vantevoren nooit verwacht dat ze dit zou kunnen. Het heeft haar uitgedaagd om een ander aspect van haar schrijftalent te laten zien, en hoewel het veel planning en coördinatie vergt, verliep het schrijven met haar zus soepel. Inmiddels werken ze aan een tweede roman, die gepland staat om in 2021 te verschijnen.

Verfilming

In 2018 kwam een van de grootste dromen van Chantal uit. Haar eerste boek Zwaar verliefd! werd verfilmd met Barbara Sloesen en Jim Bakkum in de hoofdrollen. De feelgoodfilm ging in het najaar in première en bereikte na tien dagen de Gouden Filmstatus. De film wist in totaal 255.000 bezoekers naar de bioscoop te trekken en is inmiddels te zien op Videoland en Netflix Nederland. Inmiddels is ook de opvolger in de maak. Zwaar beproefd! wordt op dit moment verfilmd. De film krijgt als titel Zwaar verliefd! 2 en gaat naar verwachting voorjaar 2021 in première.

Eervolle vermeldingen en prijzen:

2009 | Bezoekers van chicklit.nl verkiezen Chantal in de ‘beste chicklit aller tijden verkiezing’ tot favoriete Nederlandse auteur.
2010 | Geknipt voor jou wint de titel ‘Boek van het jaar’ op chicklit.nl
2011 | Zoek het maar uit wint de titel ‘Boek van het jaar’ op chicklit.nl
2012 | Nominatie voor de VIVA400, de jaarlijkse lijst met 400 inspirerende powervrouwen. Chantal wint de award in de categorie creative.
2013 | Zwaar verguld! wint de titel ‘Boek van het jaar’ op chicklit.nl
2015 | Ik wist het wint de Hebban Award voor beste Nederlandse roman in de categorie feelgood.
Winter in New York wint de titel ‘boek van het jaar’ op chicklit.nl.
2017 | Zonder jou haalt de shortlist van de Hebban thrillerdebuutprijs en behaalt de meeste publieksstemmen.
2018 | Gouden film Zwaar verliefd!

De boeken van Chantal worden door lezers omschreven als warm, herkenbaar, humoristisch en romantisch. Zelf zegt ze het als volgt: ‘Ik wil mijn lezers vooral meeslepen. Voor mij is het belangrijk dat ik echte mensen maak van mijn personages. Zo kan ik ervoor zorgen dat de lezer het verhaal echt beleeft en bijna vergeet dat hij een boek aan het lezen is. Ik heb laatst een mooie manier gevonden om het te verwoorden: eerst kruipt de lezer helemaal in het boek, en na afloop is het boek in de lezer gekropen. Mensen sluiten mijn personages echt in hun hart. Ik beschrijf een wereld die net iets mooier is, net een beetje beter klopt. Dat is een plek waar veel lezers graag zo lang mogelijk verblijven.’