Donkere Dagen

 

Het is de gezelligste tijd van het jaar: kerstversiering in huis, kaarslicht, lekker eten en samenzijn met je dierbaarste familie en vrienden. Hoewel ik heel erg kan genieten van winterse sferen, de aanloop naar de feestdagen en de belofte van een nieuw – en hopelijk nog gelukkiger – jaar, kan ik me in deze donkere dagen ook wel eens ietwat futloos voelen.

Ik geef de schuld aan de donkere dagen. In de lente ziet de wereld er gewoon anders uit. ’s Morgens om halfzeven opstaan geeft een heel ander gevoel als de zon al schijnt en de vogels fluiten, dan wanneer je in het pikkedonker je wekker uitslaat en je –  na één teen buiten je dekbed te hebben gestoken – het liefst weer bibberend van de kou  terug in je warme nestje zou willen kruipen.

Volgens mij ben ik niet de enige die in deze periode soms last van een neerslachtige bui heeft. Daarom leek het me een goed idee om eens op te sommen wat mij helpt om tijdens die donkere dagen uit mijn dip te komen.

Christmas shopping
Je moet er een beetje op tijd mee beginnen, want ik raad je niet aan om op de laatste koopzondag of –avond voor kerst een groot warenhuis binnen te stappen, maar ik vind het altijd enorm opbeurend om mooie cadeaus te kopen voor de mensen om me heen. En heb je een krap budget, dan nog kan windowshopping al een therapeutische werking hebben. Wat is er nou leuker dan in mooi versierde warenhuizen rondstruinen en door drukke, verlichte winkelstraten te wandelen. En als Kerst voorbij is… lonkt de uitverkoop.

Licht
Kerstboom aan en  zoveel mogelijk kaarsen branden in huis. Het doet wonderen voor de sfeer.

Schrijven
Eigenlijk is dit mijn ultieme nummer 1 wat betreft het verdrijven van een slecht humeur. Als de echte wereld me even niet bevalt, kruip ik gewoon in de huid van de heldin van mijn boek. Haar leven kan ik helemaal naar mijn hand zetten.

Lezen
Een mooie nummer 2. Heerlijk om op een gure winterdag met een dekentje op de bank in een boek te duiken.

Muziek
Dansen in de huiskamer op je favoriete nummers, verjaagt gegarandeerd de lamlendigheid uit je lijf. Sporten schijnt ook te helpen.

Goed gezelschap
Een fantastische opkikker: een gezellig etentje met vriendinnen en een romantische komedie in de bios, of simpelweg samen kletsen met een pot thee erbij.

Snack Attack
Het is natuurlijk niet zo gezond, maar als laatste redmiddel is het toch wel geoorloofd om eens die chocoladereep, beker Ben & Jerry’s of zak chips aan te breken? Gewoon een balansdag inlassen daarna.

Wishlist
Noem het onzinnig, maar ik maak het hele jaar door goede voornemens. Ik denk dat het je scherp houdt om te blijven streven naar mooie doelen en zo steeds het beste uit jezelf te halen. Of dit nu kleine of grote doelen zijn, maakt niet uit. En het geeft een enorme boost voor je zelfvertrouwen als je punten op je lijst hebt kunnen waarmaken.

Dit zijn mijn tips om deze donkere dagen goed door te komen en 2012 met frisse moed tegemoet te zien. Ik wens jullie allemaal een mooie kerst met degenen die je dierbaar zijn en een heel gelukkig Nieuwjaar. Geniet ervan. Want voor we het weten, is het weer lente!

 

Reacties

 1. Ook voor jou hele fijne dagen en een mooi 2012
  En ik hoop dat je nog vele mooie en leuke boeken mag schrijven,
  ik kijk er in ieder geval naar uit
  lieve groetjes

 2. Monique Wessendorp zegt:

  Hoi Chantal,
  Heel herkenbaar inderdaad! Mag ik daar nog een filmtip aan toevoegen: While you were sleeping. Geeft dit gevoel mooi weer, en brengt absoluut een lach op je gezicht!
  Ik wens jou ook hele warme, gezellige kerstdagen en een fantastisch 2012!
  Groetjes, Monique