F.A.Q.


Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?

Jazeker. Ik kon goed verhaaltjes onthouden die in de klas verteld werden. Thuis schreef ik die uit. Ik bedacht ook zelf van alles. Ik schreef gedichtjes, maakte tekeningen en schreef daar verhaaltjes bij. Ik schreef korte verhalen en maakte met plaatjes uit tijdschriften mijn eigen magazines. Als het einde van mijn favoriete televisieserie me niet beviel die week, dan schreef ik een ander einde, waar ik me wel in kon vinden.
Ik was altijd al bezig met het bedenken van verhalen, maar ik geloofde niet dat het me ooit zou lukken om auteur van beroep te worden. Het leek een onbereikbare droom.

Hoe heb je dan een uitgever gevonden?
Het is mij gelukt op de manier waarvan altijd gezegd wordt dat je er niet op hoeft te rekenen, namelijk door het zomaar, ongevraagd op te sturen. Ik raad iedereen die dat ook van plan is wel aan zich goed voor te bereiden vóór het nemen van die stap. Het is heel belangrijk om te wachten tot je boek er rijp voor is. Ikzelf heb mijn manuscript twee jaar laten rusten voor ik ermee verder ging. Zo lang wachten hoeft natuurlijk ook weer niet, maar het is wel belangrijk om genoeg tijd te nemen om je uitgebreid te oriënteren in de uitgeverswereld. Schrijf alleen die uitgevers aan, die echt bij jou en je werk passen en zorg dat je opvalt tussen die enorme stapel manuscripten die op de redactie binnenkomt. Daarbij moet je niet per se denken aan gekke kunstjes zoals confetti in je envelop of een print op knalroze papier. Bedenk iets wat echt meerwaarde heeft, zodat een uitgever snel kan zien dat je iets bijzonders afgeleverd hebt.

Is het moeilijk om het schrijven te combineren met een (kantoor)baan?
Ja. Het is ontzettend moeilijk, want schrijven kent geen vaste werktijden. Ik ben er altijd mee bezig en eenmaal aan het werk is het lastig om de rem erop te moeten zetten omdat je morgen weer fris en fruitig op kantoor moet zijn. Maar als het echt je passie is, vind je vanzelf een manier. Ik heb dus jarenlang in de avond- en nachtelijke uren doorgewerkt, mijn weekenden opgeofferd en mijn sociale leven beperkingen opgelegd in dienst van mijn boeken.

Inmiddels ben ik fulltime auteur en dat is natuurlijk het mooiste wat er is!

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik kan overal geïnspireerd door raken. Ik observeer veel, mensen op het station, in een restaurant, op een terras: het kan allemaal materiaal opleveren. Soms vertelt een vriendin me over iets wat ze heeft meegemaakt en begin ik me levendig voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als ze net iets anders gereageerd had. Dat levert de interessante uitgangspunten op. Niet zozeer wat er gebeurd is, maar wat had kunnen gebeuren. Vaak zijn dat de momenten dat ik opeens mooie ideeën krijg.
Het gebeurt dus weleens dat elementen uit mijn boek ontsproten zijn aan mijn echte leven, of dat van de mensen om mij heen. Maar ik zal er altijd mijn eigen draai aan geven.

Wat voor advies heb je voor mensen die ook schrijfambities hebben?
Blijf bij jezelf. Het is jouw droom, jouw passie. Als je voelt waar dat vandaan komt en wat je ermee wilt, kun je ook anderen enthousiast maken. Durf buiten de gebaande paden te denken, durf te dromen en onderneem daarna actie om je werk bij de personen terecht te laten komen die jou inspireren of die je passie delen. En laat je niet ontmoedigen bij de eerste tegenslag. Het kost doorzettingsvermogen een boek af te maken, maar zolang je er plezier in hebt en dat gevoel diep van binnen dat je er helemaal voor wilt gaan, ga er dan op af en maak het waar! Het kan, want het is mij ook gelukt!

Hoe ervaar je het schrijverschap?
Dat vind ik nog steeds geweldig. Het is wat ik altijd heb willen doen, dus ik geniet heel erg van alles wat er bij het proces komt kijken. Het is dan ook moeilijk om te kiezen wat nu het absolute hoogtepunt is. Het moment waarop je je nieuwe boek in handen krijgt, is er absoluut een.
Het resultaat van een heel jaar werk ligt dan ineens tastbaar in je handen. Opeens is het echt.
Het schrijven op zichzelf is ook steeds weer iets moois. Het geeft ontzettend veel energie om alle losse schakeltjes in mijn hoofd in elkaar te passen. Als dat lukt en als ik dan pagina’s vol tekst onder mijn handen zie ontstaan en helemaal kan opgaan in mijn personages, dan is dat fantastisch.
Daarnaast zijn de ontmoetingen met fans ook heel erg bijzonder. Absoluut een hoogtepunt om hen in levenden lijve te ontmoeten en te horen hoe ze geraakt zijn door mijn boeken.
Het blijft ook hard werk: het nakijken van correcties en het controleren van drukproeven is altijd een zware klus. En hoe goed je ook op schema ligt, op het einde is er altijd tijdsdruk en een krappe planning. Maar het eindresultaat is het altijd waard.

Wat lees je zelf graag?
Ik lees veel en in alle genres. Hoewel ik zelf voornamelijk feelgood schrijf, lees ik het steeds minder. Ik merk dat ik steeds meer als schrijver naar die boeken kijk, in plaats van dat ik me er als lezer in kan verliezen. Maar ik waardeer auteurs als Sophie Kinsella en Emily Giffin heel erg omdat ze mij hebben laten inzien dat er ook ruimte kon zijn voor de verhalen die ik wilde schrijven. Een lievelingsboek kan ik moeilijk noemen, want er zijn teveel prachtige boeken om uit te kiezen. Maar ik lees alles van Cecelia Ahern, Fredrik Backman, Matt Haig en John Green.
Ook lees ik graag boeken over persoonlijke ontwikkeling, schrijven en ondernemen.

Wat zijn de ingrediënten voor een goede feelgoodroman?
Romantiek, humor en herkenbaarheid. Maar het belangrijkste is, net als bij elk ander genre, dat de lezer wordt gegrepen en helemaal opgaat in het boek. Natuurlijk is het de bedoeling dat de lezer een prettig gevoel overhoudt aan het lezen van een feelgoodroman, dus een mooi einde is gegarandeerd. Maar… ik schuw de zwaardere thema’s ook niet. Ik wil schrijven over alles wat vrouwen bezighoudt en dat is niet alleen shoppen en daten. Mijn hoofdpersonages zijn altijd sterke vrouwen met hun eigen dromen en doelen.

Komt er nog een vervolg op de Zwaar! boeken?
Voorlopig heb ik daar (nog steeds) geen plannen voor. Het derde deel “Zwaar verguld!” is in april 2013 verschenen, met de bedoeling om de reeks compleet te maken. Ik heb altijd de wens gehad om er een trilogie van te maken en heb het laatste deel dus echt bewust als slot geschreven. Tot nu toe heb ik nog niet genoeg ideeën om een vervolg te schrijven dat Zwaar verguld! zou kunnen overtreffen, al moet ik toegeven dat de personages me erg dierbaar zijn en dat ik ook wel eens denk aan hoe het met ze verder zou gaan. Toch vind ik het ook wel erg leuk dat iedere lezer dat nu voor zichzelf kan invullen.
Natuurlijk is er wel ander fantastisch nieuws voor iedereen die Isa, Ruben en hun vrienden heel erg mist. Zwaar verliefd! is verfilmd en zal in het najaar van 2018 in de bioscoop te zien zijn. We kunnen nu dus op een heel nieuwe manier van het verhaal gaan genieten!

Ga je nog een boek met je zus schrijven?
Daar hebben we zeker mooie plannen voor, maar we komen tijd tekort. Momenteel werk ik zelfstandig aan mijn tiende boek, een nieuwe feelgoodroman. Daarna gaan we weer samen schrijven.

Wanneer verschijnt er een nieuw boek?
Mijn streven is om nog dit jaar een nieuwe roman uit te brengen. Daar werk ik nu dus hard aan. Omdat het boek een winterse sfeer zal hebben, heb ik hem gepland voor de winter 2018, vlak voor de feestdagen.