Het verhaal achter Geknipt voor jou

 

Ik had mijn toenmalige redacteur van The House of Books net over mijn ideeën voor Zwaar beproefd! verteld, tijdens een feestje met signeersessie in Amsterdam van chicklit.nl en het (inmiddels opgeheven) tijdschrift Yes, toen mijn zus op de terugweg naar huis vertelde over een merkwaardig telefoontje dat ze onder werktijd gekregen had.

Ze was meerdere malen gebeld met een onbekend nummer, maar niet in de gelegenheid geweest om haar mobiel onder werktijd te beantwoorden. In de lunchpauze luisterde ze haar voicemail af, waarop het dringende verzoek ingesproken was om haar zoontje Sven van het kinderdagverblijf op te halen, omdat hij plotseling ziek geworden was. Mijn zus belde meteen terug om duidelijk te maken dat zij geen zoontje heeft. Ze hadden een verkeerd nummer gebeld, iets waarvan de kleuterleidster niet bepaald snel overtuigd raakte. Ze hield vol dat het nummer klopte. Omdat mijn zus toch echt zeker wist, dat ze niet zomaar een complete zwangerschap en bevalling verdrongen had, wist ze uiteindelijk de situatie duidelijk te maken en de medewerkster hing op, met een licht beschuldigend “Wie moet ik dan bellen?”.

Mensen vragen mij vaak hoe ik mijn inspiratie voor boeken opdoe. Nou, dat gebeurt dus – heel simpel – tijdens dit soort gesprekjes. Iemand anders lacht misschien om de anekdote en vergeet het weer. Ik vraag me af wat er gebeurt als je op een of andere manier toch dat jongetje op gaat halen. Op het moment dat ik mezelf die vraag stelde, was Geknipt voor jou geboren en hoefde ik alleen nog maar te gaan zitten om te schrijven.

Ik had meteen Hannah voor ogen, een jonge, single vrouw die als PA van de onmogelijke modeontwerpster Anna Lee toch al gewend is om de meest vreemde klussen op te knappen.
Daarna volgde Frank al snel. De knappe, nogal arrogante vader van het jongetje dat Hannah tijdelijk onder haar hoede neemt.

Het eerste dat ik voor dit boek schreef, was een mailwisseling tussen deze twee personages, waarbij Hannah heel verontwaardigd was omdat Frank haar niet had bedankt voor haar goed bedoelde hulp. De toon tussen hen was meteen gezet. Ze konden elkaar duidelijk niet uitstaan, maar hadden daar tegelijkertijd wel de grootste lol in. De woorden vloeiden uit mijn pen. Het ene mailtje lokte het andere uit. Hannah en Frank waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Met veel plezier tikte ik moeiteloos bladzijden vol. De eerste 20.000 woorden stonden binnen no time op papier.

Het was lastig om deze flow te onderbreken voor het schrijven van mijn tweede boek. In overleg met mijn uitgever besloot ik dat de timing voor Zwaar beproefd! beter was. Maar het was een prettig gevoel te weten dat ik Hannah en Frank op me had wachten. Geen groot zwart gat als ik Isa en Ruben achter me moest laten. Ik dook meteen na het afronden van mijn tweede boek in mijn eerste stand alone.

Het verhaal groeide en groeide. Ik schreef afwisselend vanuit mannelijk en vrouwelijk perspectief, wat een interessante spanning oplevert. Ik heb me verbazingwekkend weinig met dit verhaal bemoeid. Iets wat misschien raar klinkt, maar ik vind dat een auteur niet mag doorklinken in het boek. Ik wil dat de lezer meegesleept wordt door de personages. Zij moeten het verhaal vertellen, niet ik. Ik luister alleen naar mijn hoofdpersonen. Ik zorg dat ik ze heel goed leer kennen, zodat ik bij elke situatie haast instinctief weet wat ze zullen doen. Als het zover is dat ik dat kan, weet ik dat het boek goed zal zijn. En bij Geknipt voor jou, was dat gevoel ontzettend sterk. Ik kon niet wachten om achter mijn laptop te gaan zitten, zodat ik hen aan het woord kon laten. Ik wilde dat ze elkaar zouden krijgen. Ik werd Hannah en ik werd Frank.

Tijdens het intensieve mailcontact wordt al snel duidelijk dat deze twee mensen eigenlijk geknipt voor elkaar zijn, maar Hannah heeft een groot probleem. Frank heeft niet alleen een zoontje, maar is natuurlijk ook getrouwd. Dat houdt hem echter niet tegen om haar het hoofd op hol te brengen. Dan ontpopt hij zich ook nog als redder in nood als Hannah in een groot conflict met Anna Lee belandt. Frank begint steeds meer de ideale man te lijken, op dat ene detail na. Hannah’s grenzen beginnen te vervagen. Hoe ver zal ze gaan?