Het verhaal achter Zwaar beproefd!


(Pas op: dit verhaal bevat spoilers.)

Op het moment dat ik Zwaar verliefd! voltooid had, vroeg ik me al af hoe het Isa en Ruben zou vergaan. Ze hadden elkaar gevonden als liefdeskoppel, maar ik wist dat het echte werk nog moest komen. In de beginfase van een verliefdheid is het de normaalste zaak van de wereld om je ietsje beter voor te doen dan je bent. Wie wil zich bij een nieuwe liefde niet van de beste kant laten zien? Maar wat gebeurt er als je net als Isa, zo bang bent om jezelf te zijn in je relatie? Hoe lang kan dat goed blijven gaan? Ik wist dat Isa en Ruben nog een lange weg te gaan hadden, dus dat er een vervolg zou komen, was me meteen duidelijk.

Ik had echter niet verwacht dat er in de brainstormfase van Zwaar beproefd! meteen een idee voor een losstaand boek zou ontstaan. Ineens zat de basis voor Geknipt voor jou in mijn hoofd en de hoofdpersonages uit beide boeken streden om voorrang. Ik kreeg de leukste ideeën voor de stand alone, maar vele lezers wachtten op een vervolg. Uiteindelijk besloot ik Geknipt voor jou even te parkeren en me te storten op Zwaar beproefd!

Het leek me leuk om in dit boek iets dieper in te gaan op het beroep van Isa. Had ik in het eerste boek voornamelijk mijn eigen ervaringen met huisdieren beschreven, bij het tweede deel vroeg ik een meeloopdag aan bij de plaatselijke dierenkliniek. Ik mocht me een dag in operatiescrubs hijsen en woonde het spreekuur bij, volgde de routineklussen zoals urine- en bloedtesten, het maken van röntgenfoto’s, het verrichten van gebitsbehandelingen en ik volgde zelfs een operatie (castratie van een hond) op de voet. Normaal  iets waar ik op tv graag bij weg zap, maar in de huid van Isa gekropen,  kon ik het prima verdragen.

Naast dat in het vervolg een bredere blik op Isa als dierenarts gegeven wordt (ze ontdekt een zeldzame geboorteafwijking aan het hart van een pup, welke met een ingewikkelde operatie verholpen kan worden), dient zich ook concurrentie aan voor Ruben in de vorm van Hugo, de net aangestelde briljante specialist in cardiologie (de Dr. Burke van dierenland). Als duidelijk wordt dat Hugo’s waardering voor Isa verder gaat dan hun gedeelde vakgebied, blijkt dat Ruben zelf ook wat onzeker kan zijn in zijn relatie met Isa.

Hoe gek ze ook op elkaar zijn, Isa en Ruben hebben veel te doorstaan in dit boek. Zullen ze sterker uit de strijd komen of teveel uit elkaar groeien? Hoe zit het met de nieuwe liefde in het leven van Daphne? Hoe gaan Floor en Mas om met een onverwachte zwangerschap? Wie is de man op wie Stijn smoorverliefd geworden is? Zorgt Rubens ex Marleen voor nog meer ellende? En wat gebeurt er als die lieve Bo een vreselijk ongeluk krijgt? Kan Isa een tweede keer zijn leven redden?
Je leest het allemaal in Zwaar beproefd!