Het verhaal achter Zwaar verliefd!

 

Zwaar verliefd! gaat over Isa, een jonge dierenarts, die vol vertrouwen is wat betreft haar kwaliteiten op de werkvloer, maar het tegenovergestelde als het om het persoonlijke vlak gaat. En dan vooral met betrekking tot haar uiterlijk. Haar favoriete broek begint behoorlijk te slijten en in de pashokjes blijkt ze uit maat 44 gegroeid te zijn. Ze besluit dat het tijd is voor een drastische verandering.

Dan ontmoet ze Ruben. Hij is tall, dark and handsome. Het type knapste jongen van de sportschool. En Isa leert hem niet bepaald onder de meest glorieuze omstandigheden kennen: zonder make-up, met haar haren in een slordige knot en een meegroei-joggingbroek aan. De enige die nog schoon in haar kast lag. Ze is namelijk midden in de nacht uit bed gebeld voor een spoedgeval. Bo, de hond van Ruben, heeft acute chocoladevergiftiging en Isa moet alles op alles zetten om hem te redden. Het lukt haar, wat haar Rubens eeuwige dankbaarheid oplevert. Maar Isa is zo van hem onder de indruk, dat ze meer wil dan dat. Ze zal heel wat onzekerheden moeten overwinnen, wil ze zijn aandacht weten vast te houden.

Zwaar verliefd! is mijn debuutroman, maar lang niet het eerste verhaal dat ik schreef. Ik had een paar korte romantische verhalen gepubliceerd, ik deed een cursus creatief schrijven, waarbij ik via opdrachten allerlei genres kon uitproberen en ik werkte aan allerlei andere ideeën. Maar dat ene idee zat er tot dusver niet bij. Toen kwam Isa.

Ik bedacht het verhaal terwijl ik zelf druk bezig was met sporten en gezond eten. Ik raakte in een jaar tijd ongeveer 25 kilo kwijt en mijn hele leven draaide rond mijn nieuwe, gezonde levensstijl. Ik besprak mijn afvalrace met de vrouwen om me heen. Ik vertelde over die ene spijkerbroek, waar ik zo graag in wilde passen, of over mijn sportschoolervaringen. Het leverde vaak hilarische gesprekken op en ik besefte dat ik niet de enige was, die onzeker was over haar uiterlijk. Bijna iedere vrouw die ik kende, bleek zich erin te herkennen. 

Isa kwam tot leven. Ze was een combinatie van mezelf en een heleboel andere vrouwen uit mijn naaste omgeving. Ik vergrootte mijn eigen denkwijze uit en samen met mijn zus, die mijn partner in crime was tijdens het afvallen en bij het creëren van Zwaar verliefd!, bedacht ik alle hilarische toestanden die in het boek voorkomen. Pashokjesellende, vriendinnen met het perfecte figuur die er fantastisch uitzien in alles wat ze van het kledingrek plukken en natuurlijk die ene grote, onbereikbare liefde. De man van je dromen, bij wie je meteen ontoerekeningsvatbaar wordt, zodra je in zijn buurt komt.

Ik wist dat ik iets bijzonders aan het doen was. Ik voelde dat dit vrouwen aan zou spreken, maar toch heeft het twee jaar geduurd, voor ik met het manuscript naar een uitgever durfde. Vanaf dat moment ging het heel snel.  Mijn boek werd uitgegeven en inmiddels zijn Isa en Ruben begrippen onder de vele lezers geworden.

Wat ik in eerste instantie dacht: dat het boek vooral vrouwen met overgewicht zou aanspreken, bleek niet waar te zijn. Ik leerde dat het niet uitmaakt of je met maat 36, 40, 44 of groter in een pashokje staat. Als het je niet bevalt wat je in de spiegel ziet, zijn we allemaal hetzelfde. En daarom zit er in bijna iedereen wel een stukje Isa, want wie is nu nooit een klein beetje onzeker of ontevreden over zichzelf?