Mijn boekentips

De nummer één vraag die mijn lezers me momenteel via social media stellen is: wanneer verschijnt je nieuwe boek? Op dit moment zit ik nog midden in het schrijfproces en als ik de eerste versie geschreven heb, wil ik pas een definitieve planning voor de release gaan maken. Omdat het dus nog eventjes duurt voordat jullie de nieuwe Zwaar! in handen hebben, leek het me leuk om eens een blog te schrijven over mijn favoriete boeken. Zo komen jullie de komende maanden toch met genoeg leesvoer door.

Wie mijn favoriete auteurs zijn, weten jullie natuurlijk allang, maar ze mogen hier niet ontbreken. Ik begin met het boek dat ik momenteel aan het lezen ben. De tijd van mijn leven van Cecelia Ahern.

Ahern schrijft boeken met een vleugje magie die toch heel realistisch aanvoelen. Het is heel bijzonder hoe ze die balans bewaart en als je haar nog niet kent, moet je het echt eens gaan ontdekken. Doordat ze zulke bijzondere onderwerpen beschrijft, duurt het bij sommige van haar boeken even voor je echt in de wereld van het boek gezogen wordt, maar geloof me: het is de moeite waard. Na afloop blijf ik altijd met een wauw-gevoel achter en denk ik: ‘waarom heb ik dat zelf niet bedacht?’

 

Voor een echte topchicklit die nooit teleurstelt, grijp ik altijd naar de boeken van Sophie Kinsella. Haar humor is echt uniek. Toen ik als beginnend schrijver haar boeken las, voelde ik voor het eerst dat dit de richting was die ik zelf op wilde.

Daarvoor kon ik mijn eigen verhalen niet goed plaatsen in de genres die ik kende. Zij veranderde dat voor mij en gaf mijn eigen werk daarmee bestaansrecht. Heel bijzonder dus dat ik haar in 2010 heb kunnen ontmoeten. En in het echt is ze even leuk als haar boeken zijn. Mijn favoriete titels zijn Hou je mond! en Ken je me nog?
Ook de boeken die Sophie onder haar eigen naam Madeleine Wickham schreef zijn de moeite waard. Slapeloze nachten is daarbij mijn favoriet.


Vanaf het moment dat ik Ingepikt, het eerste boek van Emily Giffin las, was ik verkocht. Misschien kennen jullie het inmiddels beter onder de titel ‘Something Borrowed’ want het boek is inmiddels (heel erg goed!) verfilmd.
Emily Giffin is voor mij een voorbeeld op het gebied van chicklit met diepgang. Haar boeken zijn warm en gevoelig. Ze creëert mooie volwaardige en gelaagde personages. Haar schrijfstijl is zo prettig dat ik elke keer moeiteloos opga in de wereld die zij schept.
Een extraatje voor de vaste lezers is het feit dat zij karakters uit voorgaande titels soms een gastoptreden laat maken in volgende boeken. Zo krijg je af en toe nog even een glimp mee van hoe het hen vergaan is nadat je hun boek dichtgeslagen hebt. Heel erg leuk vind ik dat. En knap hoe ze al haar boeken weet samen te weven.

Nog een auteur die me vanaf bladzijde één het verhaal in weet te sleuren is Ann Brashares. Het eerste wat ik van haar las was de serie over de vier vriendinnen en de spijkerbroek. In de eerste vier boeken zie je de meiden opgroeien van 15 tot ongeveer 20 jaar. Hun hechte band wordt gesymboliseerd door één bijzondere spijkerbroek die hen op magische wijze allemaal als gegoten zit en die heen en weer reist tussen de vriendinnen waar ter wereld ze zich ook bevinden. In eerste instantie is deze reeks geschreven voor een wat jonger publiek, maar laat je er niet door weerhouden. Ann Brashares schrijft zo meeslepend dat er eigenlijk geen leeftijdsstempel op haar boeken hoort. Onlangs verscheen ook het laatste deel van de serie, waarin we de vriendinnen terugzien als ze dertig jaar zijn.
Haar losstaande romans De laatste zomer en Herinner mij zijn ook echte aanraders.

Andere must-reads die ik je echt niet wil onthouden:

 • De eerste dag van David Nicholls (verfilmd als One day)
 • Een alledaags verhaal over een allesomvattende liefde van Jessica Thompson
 • De boodschapper van Markus Zusak
 • Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay
 • Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett (verfilmd als ‘The Help’)
 • Goddelijk gemis van Tiffanie DeBartolo
 • Leven na Hailey van Jonathan Tropper
 • Anders dan liefde van Julie Buxbaum
 • Nummer twintig van Karyn Bosnak (verfilmd als What’s your number?)
 • Voor ik doodga en Jij tegen mij van Jenny Downham

Naast de boeken die ik lees om me even helemaal te ontspannen, wil ik ook een paar boeken bespreken die op een andere manier belangrijk voor me zijn geweest. Boeken hebben altijd een rol gespeeld in mijn leven. Al voordat ik kon lezen. Ik onthield de verhalen die me voorgelezen werden bijna woordelijk en kon mijn boekjes dus na een tijdje zelf ‘herlezen’. Hieronder zie je twee prentenboekjes die me erg dierbaar zijn omdat ik er vaak uit voorgelezen werd door mijn opa. Ik was nog maar zes toen hij overleed, dus dat is een mooie herinnering.

Soms komen boeken precies op het juiste moment op je pad. Hoe vaak lees je niet iets waarvan je denkt: dit is precies wat ik op dit moment nodig had. Mij overkwam dit met de volgende twee boeken: De gesprekken met God en Nu ik dood zal gaan.

Ik was iemand die niet bijzonder gelukkig in het leven stond. Ik had mijn zaakjes wel netjes op orde, maar ik volgde niet mijn hart bij de dingen die ik deed. Omdat ik niets deed met dat ene wat ik toch het allerliefste wilde: schrijven, was ik niet compleet mezelf en dat brak me in alle aspecten van mijn leven op.
De gesprekken met God is een bundel van drie boeken waarin de auteur gesprekken optekent die in een meditatieve toestand tot hem gekomen zijn.
Klinkt een beetje als hocus pocus, maar nadat ik in korte tijd door een aantal totaal verschillende mensen op die boeken gewezen werd, besloot ik me er toch eens aan te wagen. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.
De boeken gaan over alles waarmee een mens soms kan worstelen, maar vooral over je eigen aandeel daarin. Ik besefte dat ik de enige was die iets kon veranderen aan mijn leven en dit boek zorgde ervoor dat ik concrete plannen ging maken om dat te bewerkstelligen.

Mijn eerste poging om mijn boek bij een uitgever onder te brengen, liep uit op een afwijzing. Tot op dat moment liet ik bij tegenslag vaak meteen mijn hoofd zakken. Door onzekerheid gaf ik liever op dan dat ik doorzette met de kans om weer teleurgesteld te raken. En juist na die eerste afwijzing las ik Nu ik dood zal gaan van Randy Pausch.

Het is een bewerking van de laatste lezing die de auteur gaf aan de universiteit waar hij werkzaam was. Hij was terminaal ziek en dit was zijn manier om zijn drie jonge kinderen nog de levenslessen bij te brengen die hij hen niet meer tijdens zijn leven zou kunnen leren. Het boek raakte me in alle opzichten en één hoofdstuk heeft mij zelfs direct geholpen om mijn eigen droom te verwezenlijken. Het hoofdstuk heet: De muur veroveren en hierin wordt beschreven dat het leven allerlei muren opwerpt die je tegenhouden om te bereiken wat je echt wil. Randy heeft echter van zijn ouders meegekregen dat die muren er niet zijn om je ervan te weerhouden je doel te bereiken. Ze zijn er om de mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Het is een test. Laat je niet ontmoedigen en bedwing je muur.

Dit was precies wat ik horen moest om de moed voor een nieuwe poging op te vatten. En het lukte! Achteraf besef ik dat de belangrijkste dingen die ik mijn leven bereikt heb, altijd een tweede poging nodig hadden. Iets om over na te denken.

Ik hoop dat ik jullie wat leesinspiratie heb kunnen geven. Ondertussen schrijf ik lekker verder aan een nieuwe Zwaar! Jullie vergeten toch niet die straks ook op je leeslijst te zetten? 😉

 

 

Reacties

 1. Elvira zegt:

  Dank je wel voor de boekentips. Ik heb naar aanleiding van jouw boekentips Een alledaags verhaal over een allesomvattende liefde gekocht. Wat een heerlijk boek is dat! Weet je welke auteur ook heel leuk is? Harriet Evans. Haar boeken zijn echte aanraders. Erg leuk om te lezen met net dat beetje extra waardoor het boeken zijn die je echt raken ( net als jouw boeken). Ik heb trouwens enorm genoten van Zwaar verguld! Wat een heerlijk boek. Groetjes Elvira

 2. Als je de boeken van Ann Brashares waardeert en de serie van de spijkerbroek hebt gelezen, dan moet je echt haar nieuwste lezen. Het eindverhaal van de spijkerbroek serie. Is geloof ik wel alleen nog maar in het Engels te krijgen en heet ‘Sisterhood Everlasting’. Heel mooi boek en ik was enorm onder de indruk van het verhaal van de vier vriendinnen. Echte must read!
  Heel veel succes met het nieuwe Zwaar! boek en ga zo door, ik heb al je boeken al meerdere keren gelezen. Vooral Zoek het maar uit vind ik prachtig.

  Groetjes Yentl

 3. Wat fijn dat je al die titels en schrijvers zo op een rijtje hebt gezet voor ons! Super handig en ik krijg er helemaal zin in om het allemaal te lezen; bedankt! En ik kijk er heel erg naar uit, naar jouw boek!
  Weet je trouwens wat een leuk schrijversduo is om ook boeken van te lezen; Josie Lloyd & Emlyn Rees. En dan vooral Heb mij lief en Blijf bij mij. Heerlijk om te lezen. Zij waren mijn eerste kennismaking met chicklit.

  Floor

 4. Marjolein zegt:

  Leuke tips! Zo’n 70% van de boeken die je noemt staan ook in mijn boekenkast 🙂 ‘De laatste zomer’ van Ann Brashares kende ik nog niet, dus ik ga meteen kijken of ik die nog ergens kan bestellen!
  Heb je ‘De tijd van mijn leven’ van Cecelia Ahern al uit? Ik heb hem dit weekend uitgelezen. Erg mooi boek! Ben nu begonnen in ‘Herinner mij’ van Ann Brashares. Deze stond al een paar maanden te wachten in mijn boekenkast. Hoogste tijd nu om hier eindelijk in te beginnen.

 5. Hé, wat een leuke tips zeg! Bedankt!

  ‘Een alledaags verhaal over een allesomvattende liefde’, heb ik ook in mijn kast staan. Wat een leuk boek is dat! Het krijgt op het einde nog een hele nare wending al draaien die twee het hele boek al om elkaar heen.
  Boeken zoals ‘Haar naam was Sarah’ of ‘Een keukenmeidenroman’ vind ik te lastig om de aandacht bij te houden, ik weet niet wat dat is. Sophie Kinsella ken ik niet, ik ga haar snel proberen!

  ‘Tegenlicht’ ben ik nu in bezig, en dat boek kan me ook geen seconde loslaten. Heb jij die ook gelezen?

  Succes met je nieuwe boek Zwaar! Kan ik ergens op de site vinden wat het onderwerp is? (Ben even nieuwsgierig)

  Groetjes, Lenny

 6. Margaret zegt:

  ‘Wat spook jij uit’ van Sophie Kinsella, kun je niet lezen zonder hardop te lachen…
  Tuurlijk staat Zwaar! al op de leeslijst. Ik kan niet wachten!
  Succes!

 7. Hou van mond! van Sophie Kinsella is nog steeds een van mijn favoriete chicklit boeken. Er zijn maar weinig boeken die ik twee keer heb gelezen, maar deze heeft het voor elkaar gekregen.
  Moet eerlijk zeggen dat ik de andere niet ken.

  Zelf lees ik erg graag de boeken van Jodi Picoult. Geen chicklit, wel roman met een randje spanning en elke keer weer ijzersterk!

  De laatste boodschap in je blog vindt ik mooi 🙂 J.K. Rowling werd iets van 50 keer afgewezen, maar was een volhouder. Nu zwemt ze in het geld. De aanhouder wint. Soms moet je gewoon keihard knokken en door diepe dalen gaan voordat je ergens bent waar je wilt zijn. Daar leert een mens van en wordt een mens sterker van 🙂

 8. Chantal Thesing zegt:

  Bedankt voor de leuke tips. Ik ben zelf ook fan van spannende boeken. O.a. Karen Rose, Karin Slaughter heerlijk gruwelijk! Ik wissel ze af met jou boeken en Sophie Kinsella. De andere tips in je lijst ga ik zeker opzoeken. Wat vind jij trouwens van de nieuwe trilogie vijftig tinten?

 9. Wat een goede boekentips. Ben vooral blij met het laatste deel van Ann Brashares. De andere delen van de spijkerbroek heb ik ook, dus heb deze gelijk op mijn verlanglijstje van de eci gezet.
  Veel succes met het 3e deel van Zwaar. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat hij uitkomt. Is er weer een mooi boek te koop 🙂

  Liefs Marlies