Release

Wat een bijzondere week heb ik achter de rug. Een jaar lang werk je naar dat ene moment toe. Je schuift afspraken opzij om dat doel te verwezenlijken, er zijn tijden dat je niets anders doet dan alleen maar werken, werken, werken aan je boek. Je schrijft en herschrijft, je controleert correctieronde op correctieronde en denkt eindeloos na of je dat ene zinnetje nu wel of niet moet behouden, of het boek alles is wat het moet worden. En als je daar dan eindelijk volmondig ‘ja’ op kunt zeggen, gaat het boek naar de drukker en begint het afwachten tot het grote moment. De release.

De release is nu een week geleden en begon met een presentatie in mijn eigen woonplaats, met mijn eigen familie en vrienden en daarnaast heel veel andere geïnteresseerden. Het was ontzettend druk en ik was ruim twee uur bezig met het signeren van boeken. Het lange wachten werd helemaal goed gemaakt door de Soul en Funkband FUSO, die er een geweldig feest van wist te maken en ook nog zonder enkele voorbereiding de nummers ‘Soul Sister’ en ‘I want you to want me’ ten gehore bracht toen ze ontdekte dat deze liedjes een rol in mijn boek spelen.

Op zaterdag had ik een signeersessie bij boekhandel Plantage Van Nunen. Het was iets rustiger dan de avond ervoor, maar daardoor had ik genoeg tijd om wat uitgebreider te praten met de mensen aan mijn signeertafel. Ik ontmoette trouwe lezers van het eerste uur en kon een paar nieuwe lezers begroeten die met Zoek het maar uit kennis gingen maken met mijn schrijfstijl. Toen ik op het punt stond om de signeersessie te beëindigen, verscheen er juist nog een oudere man aan mijn tafel die op zoek was naar een boek om cadeau te geven aan een dierbare vriendin. Ik werd meteen ingepakt door de manier waarop hij over haar vertelde en wist zeker dat Zoek het maar uit haar aan zou spreken. De meneer was onder de indruk van mijn beschrijving van de inhoud en opgetogen dat hij zoiets speciaals als een gesigneerd boek cadeau kon geven. Ik was net zo opgetogen omdat ik op het einde van mijn signeersessie nog zo’n mooie opdracht mocht schrijven. ‘Voor Rietje, voor alles wat je doet.’

Zondag volgde het echte landelijke releasemoment: de Meet&Greet met 30 fans in Utrecht. Wat was het spannend toen we deze actie bedachten, want ik wilde zo graag al mijn trouwe lezers eens de kans geven mijn boeklancering met mij te vieren, maar zou er wel genoeg animo zijn? Gelukkig bleek al na een paar dagen dat er animo genoeg was voor deze winactie en zo werd het nog heel moeilijk ook, om te kiezen wie de uitnodiging voor deze middag zou winnen.
En wat was het leuk. En wat kennen mijn lezers mij toch goed, bleek toen ik ook nog allerlei cadeautjes mocht uitpakken, van prachtige bloemen en heerlijke chocolaatjes, tot spullen van Starbucks en Blond Amsterdam, nagellakjes in hippe kleuren en een reisgids van New York, die ik helemaal ga uitspellen, tot ik eindelijk die droomreis ga maken.
Eigenlijk kwam ik tijd tekort met deze leuke mensen, we hadden gerust de hele avond aan deze Meet&Greet kunnen plakken, en dan hadden we nog niet om gespreksstof verlegen gezeten. Het was een ontzettend leuke dag voor mij, en zo fijn om de gezichten achter de twitter- en Facebookaccounts te zien.

Maandag was ik helemaal gesloopt en heb ik een rustdag ingelast om alle indrukken even te verwerken. Mijn eerste vrije dag sinds maart. Ik heb niets anders gedaan dan slapen en de dvd box van Glee kijken. 
Maar al het moois is nog niet voorbij, want na de release wordt het natuurlijk pas echt spannend. Dan gaan de lezersreacties binnenkomen. Ik was zo benieuwd naar hoe Zoek het maar uit ontvangen zou worden. Toen de eerste reacties kwamen, was het geluk compleet: ‘in één ruk uitgelezen’, ‘ik heb gelachen en gehuild’, ‘nog nooit zo’n ontroerend boek gelezen’, ‘Chantal heeft zichzelf overtroffen’.

Ik liep dus al met mijn hoofd in de wolken toen op woensdag de Bestseller top 60 bekend werd gemaakt, maar dit zou nog erger worden. Ik volg de BS 60 via twitter en zo zag ik plots de volgende tweet voorbij komen:

‘Nieuw op plaats 27 in De Bestseller 60: Chantal van Gastel – Zoek het maar uit.’

Hoewel ik nooit heb mogen klagen over de verkoopcijfers van mijn voorgaande boeken, is het voor het eerst in mijn carrière dat ik heb weten door te dringen tot deze ultieme lijst en voor het eerst dat ik de eer heb mogen proeven om in de officiële Boeken Top 10 fictie te belanden. Ik kan eigenlijk niet beschrijven hoe dat voelt, na een jaar lang met hart en ziel gewerkt te hebben aan dit boek dat om heel veel redenen ontzettend bijzonder voor me is. Ik ben blij dat ik het nu met iedereen kan delen.

Heb je Zoek het maar uit nog niet gelezen, neem dan hier een kijkje voor alle informatie over het boek.

Bekijk ook eens mijn videopagina en mijn foto albums voor leuke sfeerimpressies van deze fantastische dagen.

Reacties

 1. Hoi Chantal,

  Ik heb je boek vorige week tijdens mijn vakantie gelezen en ik moet toegeven dat ik het niet droog gehouden heb. Ik ben diep geraakt! Wat een mooi verhaal heb je geschreven!! Heden en verleden met elkaar verweven op een prachtige manier. De keuzes die Ella moet maken zijn zo “real life” en zo mooi omschreven. Het is op dezelfde fijne manier geschreven als je de zwaar! boeken en Geknipt voor jou, maar voor mij ben je echt gegroeid! Toppertje dus! Ik denk dat ie nog weleens op m’n nachtkastje belandt.
  Ik hoop nog veel meer van je te mogen bewonderen in de toekomst!
  Liefs,
  Véronique

 2. mariska zegt:

  Hoi Chantal,

  Ik ben ook een trouwe lezeres van jouw boeken, wat vind ik ze geweldig!! En zeker Zoek het maar uit heeft mij erg geraakt, wat een geweldig verhaal..Ik heb het boek gisteravond uitgelezen en vind het gewoon jammer dat het uit is. Ik vertel het ook tegen iedereen die ik tegen kom dat dit boek echt een spectakel is!! Ik kijk alweer naar je volgende boek uit. Ik vind het onwijs leuk voor je dat het bij heel veel mensen aanslaat en wens je nog heel veel succes voor de toekomst.

  Groetjes Mariska

 3. Ik wil je even zeggen dat ik het allemaal verschrikkelijk leuk voor je vind en dat ik het je ook ontzettend gun. We “kennen” elkaar nog niet zo lang maar je sociale kant, gezelligheid, en interesse in iedereen siert je en dat merk je ook in je boeken. Je mag zeer zeker onwijs trots zijn met dit succes, én de voorgaanden. Ik ben dol op je schrijfstijl en er mogen van mij nog veel meer boeken van je in mijn kast belanden. Geniet er lekker van en laat het allemaal op je af komen!

  Lieve groetjes,
  Sharon