Research!

Voor elk boek is research van levensbelang. En soms is dat best een zware klus. Zo liep ik voor Zwaar beproefd! een dag mee met een dierenarts en stond ik ernaast toen hij een castratie uitvoerde. Voor Zoek het maar uit verdiepte ik me in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met name tijdens de Hongerwinter. En voor Zwaar verguld! moest ik precies weten hoe het eraan toe gaat als je een prematuur kindje krijgt. Best wel heftig, allemaal.

Maar soms is research ook een cadeautje, ontdekte ik toen ik tijdens het schrijfproces van Zwaar verguld! een kleine meisjesdroom mocht laten uitkomen. Om de scène waarin Isa trouwjurken past zo goed mogelijk op papier te krijgen, ging ik zelf een passessie in een bruidswinkel doen.

amiga1Ik mocht langskomen bij Bruidsmodewinkel Amiga in Breda, een winkel die ik ook gekozen zou hebben als er sprake was geweest van een echte bruiloft. Na een paar gesprekken met eigenaar Rob van der Velden en Maaike, die me zou helpen met het passen, was ik welkom om mijn research in hun prachtige winkel te komen doen.

Ik werd ontvangen zoals ze dat bij een echte bruid ook zouden doen, dus ik mocht wat vertellen over hoe mijn dag… tja, die van Isa dus, eruit zou gaan zien. Terwijl ik aan de thee zat, zocht Maaike daarna drie jurken voor me uit die ik mocht passen. Ondertussen zat ik me al te vergapen aan de jurken van twee andere dames die aan het passen waren. Ze zagen er zo prachtig uit, dat ik er een beetje nerveus van werd. Wat als die jurken mij niet zouden staan?

amiga2Eenmaal in de paskamer viel mijn oog meteen op een jurk die in het echt ook zeker in aanmerking zou komen! Het was het model Urkidi van Pronovias, een nauw aansluitende pasvorm met een wijd uitlopend en rijkelijk bewerkte kante bovenlaag.

Dit bleek meteen ook de duurste jurk te zijn die Maaike voor me geselecteerd had. Natuurlijk wist ik die weer feilloos uit te kiezen! Dit werd de eerste jurk die ik paste. Ik moet toegeven dat hij een beetje aan de krappe kant was, maar voor bijna elk probleem is wel een oplossing te vinden, merkte ik. Met wat hulpmiddelen kon de jurk toch dicht en ik was verrast over hoe goed het aanvoelde, terwijl het niet eens mijn maat was. En wat raar om jezelf opeens in een trouwjurk te zien!

 

 

amiga5

Bijzondere sleep! Model Cabaret van San Patrick.

amiga8

Dit is het model Emma van Rembo Styling

Daarna paste ik een goddinnenjurk met een bijzondere sleep bovenaan de rug en een bohemian model, perfect voor een buitenbruiloft… oeps! Een spoiler!
Ik vond het interessant om te zien hoe een jurk naar de persoonlijke wensen van de bruid kan worden aangepast. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een mouwtje, of een kleuraccent kan die ene droomjurk nog perfecter passend gemaakt worden. Amiga heeft een eigen atelier waar dit vakkundig vervaardigd wordt.
En is het model iets te krap of te wijd? Dan wordt dit op creatieve wijze opgelost en kun je je toch een beeld vormen van hoe het er allemaal echt uit zal komen te zien.
Nog iets dat me verbaasde: bijna elke jurk staat goed. Ze waren niet allemaal mijn smaak, maar ze zijn allemaal zo goed van kwaliteit en ontwerp dat ze haast niet lelijk kunnen staan!

 

 

 

 

amiga9

Deze is wat aan de ruime kant. Klemmetjes houden alles netjes op de plaats.

amiga11

Met sluier!

amiga12

Liever toch een mouwtje? Geen probleem…

 

amiga13

Of een bijzonder kleurtje dat aansluit bij het thema van de bruiloft? Het kan allemaal.

amiga14

Sleep met strikken!

Als laatste wilde ik ook graag een heel klassiek model proberen. Een superwijde jurk met lagen tule eronder. Dit is een jurk die ik zelf nooit zou uitkiezen, maar wel leuk om het verschil te voelen en te ervaren hoe het is als een jurk niet zo past bij je wensen. Maar eerlijk gezegd, toch viel het me mee. Ik dacht dat ik me kolossaal zou voelen in zo’n enorme jurk, maar ook deze had zijn charme. Al was het niet mijn smaak.

amiga16

Model Dalila van Pronovias

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vond het een heel bijzondere ervaring en stiekem kreeg ik zin om meer en meer jurken te passen. Er is zoveel prachtigs om uit te kiezen. Ik kan me nu al een beetje voorstellen hoe een bruid zich voelt tijdens haar zoektocht naar de perfecte jurk. En wat is die zoektocht leuk! Bij Amiga maken ze er echt een feestje van. Dus mocht je trouwplannen hebben, trek hier dan zeker genoeg tijd voor uit en geniet van dat feest! Het voelt echt heel speciaal. En ik weet al waar ik naartoe ga als ik zo ver ben!

 

 

Reacties

 1. Awww wat leuk zeg!! hihi wat je allemaal met de research doet voor je boek!!
  Geweldig!! En mooie jurken trouwens!! Ik hou echt heel veel van je boeken! Ze zijn zo geweldig!!! 😀
  Je bent mijn inspiratie bron om ook te schrijven! 😀 …

  Ooit word ik ook een schrijfster net als jij! 🙂

 2. I wish I understood this, I love the dalila dress. I am wearing it for my wedding this year, looks beautiful on you

 3. Super leuk zeg!

 4. Super! Alleen al voor die research zou ik een boek willen gaan schrijven. 😉

 5. Dat is pas leuk!!!