Zoek het maar uit genomineerd voor Boek van het jaar

Op de valreep kwam het toch nog goed. Zoek het maar uit won de wildcard om mee te doen aan de boek van het jaar verkiezing. Afgelopen oktober – toen Zoek het maar uit net in de winkels lag – dacht ik dat deze wedstrijd aan mij voorbij zou gaan dit jaar. Chicklit.nl  had namelijk de wishlist van Lindsey Kelk’s hoofdpersonage Rachel verkozen boven die van Ella uit Zoek het maar uit. De nieuwste Kelk werd benoemd tot boek van de maand. Daarmee was mijn plaats in de jaarlijkse verkiezing vergeven, wist ik. Maar toen bedachten de dames van chicklit.nl iets nieuws: een wildcard die het publiek mocht toewijzen aan het boek waarvan zij vonden dat dit absoluut nog kans moest maken. En zo kwam ik terug in de race.

Het was geen makkelijke race, met de stevige competitie in de vorm van de goed scorende Nederlandse chicklit auteurs Gillian King en Ilse Spall. Vol spanning wachtte ik af en tot mijn opluchting kwam nog voor 2012 van start gegaan was het verlossende woord via twitter. Ik had de laatste nominatie te pakken. En waar ik eerst nog dubbele gevoelens had bij het winnen van de wildcard – omdat ik Zoek het maar uit natuurlijk een rechtstreekse nominatie gegund had – besef ik nu dat deze nominatie de belangrijkste is van allemaal. Deze is namelijk afkomstig van het lezerspubliek en die waardering maakt het voor mij nog specialer.

En nu begint de wedstrijd natuurlijk pas echt. De lijnen zijn weer geopend en ik heb jullie steun hard nodig. Ik moet het opnemen tegen grote namen als Jill Mansell en een van mijn persoonlijke favorieten: Ann Brashares, wiens boek ik in één adem uitgelezen heb. Maar ik heb twee bijzondere troeven: de eerste is mijn fantastische lezerspubliek dat altijd klaar staat om me aan te moedigen. En de tweede troef, dat is Zoek het maar uit zelf, want wat heb ik bijzondere reacties van jullie mogen ontvangen over dit boek.

Ik heb de titel ‘boek van het jaar’ al eerder gewonnen. Dat was met Geknipt voor jou, een boek dat ik stuiterend van plezier geschreven heb. Voor mij was het schrijfproces van dit boek het leukste en opwindendste uit mijn carrière als auteur. En toen kwam Zoek het maar uit, dat om een andere reden bijzonder voor me is. Ik heb hierbij zwaardere schrijfmomenten gehad dan bij welk boek dan ook, maar ik ben trots op wat het me opgeleverd heeft. Een boek over eerste liefde, over het waarmaken van dromen, over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Maar op persoonlijk vlak is het bovenal een eerbetoon aan mijn oma’s. Daarom zou ik het geweldig vinden om juist met dit boek de titel ‘boek van het jaar’ nog eens binnen te slepen. Met jullie hulp kan het zomaar gebeuren!

Wil je je stem uitbrengen? Doe het dan voor 31 januari via deze link.