Zwaar?

Met een nieuw boek beginnen, is een van de allerleukste dingen die je als schrijver kunt doen. Alles ligt nog open. Je kunt bedenken wat je maar wil. The sky is the limit. De hoofdpersonages stellen zich voorzichtig aan je voor en je begint hen te ondervragen, ondertussen elk detail noterend dat ze aan je kwijt willen. Er ontwikkelt zich een plot, je gaat research doen en denkt diep na over de hobbels die je voor je hoofdpersonen gaat opwerpen, zodat zij de ontwikkeling kunnen maken die jij voor hen in gedachten hebt.

Die ontwikkeling is waar het eigenlijk allemaal om gaat. Zonder dat heb je geen boek. Of in ieder geval, geen goed boek. Je personages moeten iets willen. Ze moeten dromen en doelen hebben en allerlei obstakels overwinnen om die te bereiken. Ze moeten groeien, boven zichzelf uitstijgen en  betere versies van zichzelf worden. Niets zo erg als honderden pagina’s meeleven met een held(in) die in het laatste hoofdstuk nog geen steek wijzer blijkt te zijn als toen je de reis op pagina één met hem of haar begon.

Logisch gevolg hiervan is, dat een roman meestal niet begint met de situatie waarin alles rozengeur en maneschijn is voor de hoofdpersonages. Mocht dat wel zo zijn, dan voel je al aan dat binnen een paar bladzijden het hele kaartenhuisje gaat instorten. Een roman gedijt niet op gelukkige personages. Sterker nog: gelukkige karakters zijn dodelijk saai. Je hebt er niks aan. Je kunt er niks mee. Elke schrijver met een gezond verstand zorgt dat hij er verre van blijft zich met zulke personages in te laten. En uitgerekend ik mag voor mijn nieuwe boek aan de slag met het gelukkigste koppeltje uit de historie van de Nederlandse literatuur (in mijn eigen beleving althans): Isa en Ruben.

Natuurlijk zat een derde Zwaar! al tijden in de planning. Ik krijg bijna dagelijks mail van lezers die me vragen of ik (alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft) nog een vervolg over Isa en Ruben wil schrijven. Eigenlijk is het altijd mijn bedoeling geweest er een trilogie van te maken. In Zwaar verliefd! leren Isa en Ruben elkaar kennen, in Zwaar beproefd! wordt hun liefde flink getest en in het derde deel moet het cirkeltje rond worden.

Het is mooi om met personages te werken die al een hele geschiedenis samen hebben. Aan de andere kant is het lastig om origineel te blijven. Het heeft geen zin om in herhaling te vallen met dezelfde grappen en weer dezelfde ruzies en dilemma’s op te voeren. Het laatste wat ik wil, is in herhaling vallen, dus ik breek mijn hoofd over wat ik met dit derde deel wil laten zien. Welke kanten wil ik nog belichten van deze personages? Waar kan ik hen uitdagen om nog betere versies van zichzelf te worden? Want alleen als dat lukt, heeft het zin om een vervolg uit te brengen. Ik kan jullie helaas nog niet vertellen waar het heen gaat met Isa en Ruben in de nieuwe Zwaar! Maar dat ik grootse plannen met hen heb, mag duidelijk zijn. En dat moet ook wel, want voor minder willen ze niet meer meewerken tegenwoordig. Sterallures.

Reacties

 1. Robyn zegt:

  Vorig jaar op mijn verjaardag kreeg ik van mijn nichtje het boek Zwaar verliefd.
  ik dacht, Jakkes wat moet ik nou weer met een chicklit.
  Het boek heeft dan ook tot eergisteren in mijn kast gelegen tot ik het toch maar ben gaan lezen om eens een keer door die stapel ongelezen boeken heen te komen, en toen bleek ik het toch wel een heel erg leuk boek te vinden. ( Ik zal nooit meer zeggen dat ik niet van chicklit hou) Gelukkig voor mij kan ik de andere twee boeken ook gelijk aanschaffen zonder ergens op te hoeven wachten. Behalve op mijn salaris dan.

 2. Geweldig een derde zwaar maakt de reeks compleet!! Ik heb al je boeken bij mij in de boekenkast staan en ze stuk voor stuk verslonden!
  Ik kan niet wachten op je nieuwe boek en verheug me nu al…

 3. Gerdy Beurskens zegt:

  Via Veronica Magazine kreeg ik Zwaar Verliefd. Ik dacht: ‘Leuk voor in de zomervakantie, heb ik wat te doen op de camping.’ Ik lees nooit boeken. Eenmaal op de camping begon ik maar eens aan het boek. In 1 week tijd had ik het uit, dat is heel wat voor mij. Ik ben toen naar de plaatselijke boekwinkel gegaan en heb Zwaar Beproefd gekocht. Ook dat boek had ik uit na 1 week, dus weer naar de winkel om Geknipt voor jou te kopen. Nu een kleine 2 weken later, terug van vakantie, heb ik ook dat boek uit. Ik ben vanochtend weer naar de winkel geweest voor Zoek het maar uit te kopen. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen.
  En natuurlijk kijk ik al uit naar het vervolg van Isa en Ruben.

 4. Ik ben begonnen in Zwaar verliefd en toen die na een paar avondjes lezen uit waren meteen naar de winkel het tweede deel halen. Nu balen dat ik die al na 2 dagen uit heb gelezen want nu heb ik niks meer om te lezen over Isa en Ruben. Super dus om te horen dat er wel nog een derde komt hopelijk nog een vierde want ik weet zeker dat ook de derde heel snel uit is en smaakt naar meer!

 5. Hoi Chantal ,
  Ik had je Zwaar! boeken van de buurvrouw gekregen om uit te lezen, binnen 2 dagen was de eerste al uit en de andere volgde snel en ik kom niet meer stoppen met lezen! Hier thuis (4 vrouwen) zitten met smart te wachten wanneer je 3e boek volgt, veel succes en ik hoop hem snel in de winkel te zien !

  Groetjes..

  • Hoi Eva,
   Goed te horen dat je uitkijkt naar een vervolg over Isa en Ruben! Ik heb ook nog twee losstaande boeken geschreven: Geknipt voor jou en Zoek het maar uit. Misschien helpt dat om de tijd te overbruggen tot de nieuwe Zwaar! in de winkels ligt. Groetjes!

 6. johanna zegt:

  Donderdag kreeg ik als cadeau het boek geknipt voor jou. Deze heb ik eerlijk waar in 1 ruk uitgelezen, pas ‘s nachts toen ik het uit had kon ik het wegleggen. Fantastisch!!! Ik heb meteen 2 andere boeken van je gekocht en ook zwaar verliefd heb ik in een paar uren uitgelezen. Wat een fantastische schrijfster ben je!!! Bedankt daarvoor! hartelijke groeten

 7. Yvonne zegt:

  Hoi chantal in april zei je dat je de planning nog niet helemaal rond had,
  weet je nu ongeveer wel wanneer de nieuwe boek in de boekhandel ligt!

  groetjes,Yvonne

 8. Kattelijn zegt:

  Hoi, en hoe gaat met je nieuwe ZWAAR? Ik ben zo benieuwd wanneer hij uitkomt? Je schrijft heerlijke boeken, ik kon ze niet wegleggen. Heel veel succes met het schrijven van je nieuwe ZWAAR!
  gr Kattelijn

 9. Carolien zegt:

  Hoi Chantal,
  helemaal geweldig dat er een derde boek komt over Isa en Ruben, ben benieuwd!
  Daarna mag je wat mij betreft aan de slag met een vervolg op Zoek het maar uit!
  De wishlist van Dex en Ella zag er leuk uit, maar ik zou graag willen weten hoe een en ander voor dit tweetal verder gaat…
  Succes, en schrijf vooral zo door…

 10. Leuk! ik zit al vol spanning te wachten 🙂
  Heb nog geen schrijfster kunnen vinden die net zo heerlijk schrijft als jij!

 11. Lianne zegt:

  Een nieuwe Zwaar! Yeey wat leuk, wat leuk!
  Kan niet wachten tot ie uit is! Ga em gelijk kopen!
  Ben zoooooo erg benieuwd naar Isa, Ruben en de rest van de gang!
  Wens je heel veel inspiratie en schrijfplezier!
  De hartelijke groetjes,
  Lianne

 12. Miriam zegt:

  Ik heb gewoon in 6 weken tijd alle 4 je boeken gelezen en heb mijn moeder, collega en (schoon-)zus er ook verslaafd aan gekregen. Heerlijk, ik kan dus niet wachten op je volgende deel en nog 1 en nog 1 en…….zo heerlijk herkenbaar, en zooooo romantisch. Ik kan echt genieten van mijn momentje met een kop thee en chocola en chantal op de bank. En wat isa en ruben betreft, die gaan prachtig trouwen en eindelijk naar italie op vakantie en isa krijgt vast een tweeling, en bo wordt vast ook verliefd en krijgt van die lieve puppy’s. En isa zal de praktijk van hugo overnemen…..veel plezier met schrijven, dan hebben wij dat weer met het verslinden ervan. Liefs uit breda

 13. Sofie zegt:

  Een huwelijk en een baby? Dan wordt Isa weer wat ronder, maar dat kan ze eigenlijk niet tegenhouden, noch lijnen.

 14. Leuk! Een nieuw ‘zwaar’ boek. Ik kijk er erg naar uit!

 15. Kaatje zegt:

  Beste Chantal,

  Ik kan niets anders zeggen dat: YES!!!
  Jou boeken zijn zo heerlijk geschreven dat ik (en jij bent de enige) ieder boek van je zonder me erin te verdiepen, zonder ik weet waar het over gaat, gelijk koop. Ik WEET gewoon dat het weer een super verhaal wordt. Ik verlies de dag en tijd in je boeken en ga helemaal mee in de personges. Zelf ben ik ook helemaal verliefd geweest op Ruben, Frank en oooh die lieve Dex.
  Dus wens ik je heel veel succes, plezier en veel inspiratie voor je volgende zwaar boek. Ik ga m gelijk weer kopen en weet dat je me weer weet te prikkelen.

  Vele groetjes Kaatje (een hele grote fan)

 16. Hey Chantal,

  Hartstikke gaaf! Ik lees nu net opnieuw voor de zoveelste keer Zwaar verliefd en Zwaar beproeft.
  Ik hoop dat je wat gaat doen met dat huwelijk aanzoek van Ruben naar Isa! En een tip: Doe er lekker veel romantiek, maar ook een beetje drama in. Dat is wat het boek zo leuk maakt! Ik ben dol op je Zwaar boeken. 🙂

  Ik kijk er naar uit!

 17. Na 1 boek van je gelezen te hebben, de andere ook meteen in huis gehaald. Top schijfster!
  Ook ik zit vol spanning te wachten op het vervolg van Zwaar…
  Succes en inspiratie gewenst.

 18. dominique zegt:

  Super!!! Net op vakantie de twee boeken nogeens gelezen en ik was echt 🙁 toen ik de laatste pagina omsloeg. Super dat er dan toch nog een vervolg komt. ik kijk er alvast naar uit.

 19. heidi zegt:

  Misschien een oude liefde die komt opdagen ,die twijfels doet veroorzaken ,Hmm eventueel dat ze dingen van elkaar verlangen die de ander niet wilt ,Dingen die ze te weten komen over elkaar die niet helemaal door de beugel kunnen, de samenwoon stress,de sleur, ergenissen aan elkaar :pzoveel dat je er kan van maken

  Ben er zeker van dat het weer en Pareltje zal zijn ! Can’t Wait!

 20. Renske zegt:

  Ik kan niet wachten tot je nieuwe boek uit is!
  En dat het weer over Isa en Ruben gaat is alleen maar bonus.
  Ben benieuwd hoe het met ze gaat. Echt super leuk!!

  Succes en neem vooral de tijd want dan wordt het extra goed!

 21. Chalana zegt:

  Zo te lezen wordt de nieuwe ‘Zwaar!’ weer geweldig!! Ik kan echt niet wachten en verheug me er nu al op!! Veel plezier met het schrijven!

 22. Anneloes zegt:

  Oeeeeeeeees kan niet wachten

 23. Jolanda Sturing zegt:

  Helemaal geweldig………kan niet wachten tot de nieuwe”zwaar” uitkomt….maar 1 tip Chantal…..leg je boek niet in de kruitvat neer(zoals Heleen van Rooijen) ,boeken horen in de boekhandel en koop hem dan ook met liefde daar,de boekhandels hebben het al zwaar genoeg!!!
  Lieve Groet Jolanda

 24. Elvira zegt:

  Oh nog een zwaar boek! Geweldig. Ik zou zeggen laat ze een kindje krijgen. Niets test je relatie zo als dat. Ik hoop dat Isa en Ruben je gauw vertellen wat ze nog kwijt willen. Kan namelijk niet wachten op de derde zwaar! Succes! xxx

 25. Erg spannend, ik zal wachten tot het nieuwe boek te koop is en hoop dat Isa en Ruben meewerken zodat jij het prachtig en meeslepend op papier kan zetten. 😀

 26. Veel succes en inspiratie toegewenst! 😀

 27. Joyce leenders zegt:

  Jeeeeej!!! Ik kan niet wachten! Succes

 28. Monique Wessendorp zegt:

  Zwaar beproefd eindigde met het huwelijksaanzoek, dus de romanticus in mij hoopt in de nieuwe Zwaar op een huwelijk (waarin natuurlijk van alles mis gaat), en wellicht een baby (of baby’s)…. Maar jij bent vast creatiever in het bedenken dan ik, je maakt er vast weer iets fantastisch van! Veel succes, en ik verheug me nu alvast op het eindresultaat!

 29. anouska zegt:

  heerlijk een 3e zwaar!! Super !! Kan nie wachten en ben benieuwd!!
  Succes met schrijven! En hoop dat we heb gauw kunnen lezen

 30. Famke zegt:

  Geweldig dat je met nog een zwaar bezig bent!

 31. Daniëlla zegt:

  Ik verheug me op je boek. Maar eerst ga ik je verhaal in de vrouw maar eens lezen 😉
  Hopelijk zien we je weer eens in de studio van LOVE 😉

  Groetjes Daniëlla

 32. Helemaal geweldig!!
  Ik kan niet wachten op een vervolg!!

 33. Kimneilen zegt:

  Super leuke boeken die je schrijft! Ik heb ze allemaal! Ik kan niet wachten tot er weer een uit is. Ik vond je laaste boek ook echt hele maal super met dex er in. weet de titel even niet uit me hoofd dat boek kon ik moeilijk weg leggen zo goed! Veel schrijf plezier! En ik blijf ze lezen als ze uit zijn.

  • Chantal zegt:

   Oh… Dex… wat is hij geweldig, hè? Fijn dat je van Zoek het maar uit hebt genoten. 🙂

 34. Ben nu nog nieuwsgieriger geworden, dan ik al was. En zo benieuwd wat Isa en Ruben nog gaan beleven. Kan niet wachten tot het af is. Veel succes met schrijven, maak er wat moois van! Maar na al die andere mooie boeken twijfel ik daar niet aan.

 35. Nathasja zegt:

  Spannend en helemaal leuk!! verheug me er nu al op!
  Wanneer kunnen we het boek verwachten? of is dat nog niet bekend?

  • Chantal zegt:

   Dat hangt af van hoe snel Isa en Ruben meewerken 😉 De planning is nog niet helemaal rond. Maar er wordt hard aan gewerkt.